top of page
Tjej som går i fält vid solnedgången

Förstå
kroppsbudgeten

Start 8 april 2024

Jag vet hur det är när hjärnan och kroppen inte fungerar som den brukar. När inget fastnat i minnet och det är som att gå i en dimma i hjärnan. Hur den förlamande tröttheten känns, den där varje steg är en utmaning.

 

Jag har också upplevt rädslan och förvirringen av att inte veta vad det är som hänt. Hur kan allt bara ändras över en natt? Ångesten och oron över att det alltid kommer att vara så här nu.

 

Jag förstår din längtan efter förändring. Vi letar alla efter verktyg och strategier för att må bättre. Jag tror att vi behöver börja med att förstå vad som har hänt. Genom att förstå vad som händer i kroppen när den blir överväldigad, förstår vi att symtomen är verkliga och inte något som bara finns i huvudet. Inte bara ger det oss verktyg för att må bättre, vi förstår också varför de fungerar. Det ger oss makt att själv äga både förklaring och vägen framåt.

Följ med mig på en kunskapsresa om att förstå kroppsbudgeten och hur den påverkar oss. 

Välkommen att gå kursen
Förstå kroppsbudgeten i grupp.

Grunden för att skapa balans och läka. Välkommen!

Kursen är för dig som vill:

Få kunskap om hur kroppen styr energireglering och skapar balans.

Förstå konsekvenserna och symtomen när energiregleringen inte fungerar som den ska.

Inte bara vill få veta att vilka symtomen ÄR, utan HUR och VARFÖR de uppstår.

Få vetenskapligt grundade verktyg för att hitta balans i kroppen och i livet.

 

Vad är skillnaden mellan gruppstart och flexibel kursstart?

Vid flexibel kursstart börjar deltagarna vid olika tillfällen och gör kursen i sin egen takt. Det ger frihet, men det kan vara svårt att komma igång. I den gemensamma kursstarten börjar alla deltagarna samtidigt och delar upplevelsen. Det kan vara lättare att prioritera när alla deltagare tar del av samma innehåll under samma vecka. 

Båda kursformerna innehåller flexibilitet då du kan se föreläsningarna när det passar dig. Du har också tillgång till kursinnehållet efter avslutad kurs. 

 

Lena

Alltså, TACK, TACK, TACK för den här föreläsningen! Det är precis det här jag har börjat förstå bit för bit senaste året och befinner mig mitt uppe i ett arbete med nu och du liksom bara satte ord på det jag börjat ana mig till ett mönster i! För varje bild i din presentation kände jag att ja, precis så! Allt om att lära sig stanna kvar i, identifiera och uppleva svåra känslor också. Att trötthet och låg energibudget kan yttra sig som ledsenhet, nedstämdhet och ångest. Att skam är en otroligt stark känsla men det är även tacksamhet och glädje. Att den känsla vi upplever skapas i oss själva, inte bara utifrån yttre situationer utan också beroende på inre status.

Josefin

Jag anmälde mig till kursen Förstå kroppsbudgeten för att jag ville få mer förståelse till varför min kropp fungerar som den gör, samt få verktyg till att ta mig mot en friskare version av mig själv.

 

Jag gillade verkligen uppdelningen i föreläsning, Elisabets reflektioner och sedan egna reflektioner. Jag uppskattade också möjligheten att skriva till varandra, både till Elisabet och till andra kursdeltagare på Facebook, som diskussionsforum. Och så fint med många praktiska exempel, det uppskattade jag mycket. Efter kursen har jag börjat arbeta med andningen och mer yoga. Nu förstår jag varför det fungerar.

Anette

Jag har följt Elisabet ett tag och läst hennes bok. Jag tänkte det skulle vara bra med ytterligare fakta i min utmattning. Det jag tar med mig från kursen är att det inte är mig det är fel på.

 

Nu vet jag hur kroppen fungerar och vad som händer i utmattning. Jag uppskattade framförallt avsnittet om känslor. Bit för bit lägger jag mitt pussel och förståelsen för känslor och kroppsbudgeten jag har fått genom kursen är en del i det hela.

Embryonala stamceller

Detta ingår i kursen:

Föreläsningar

Djupdykning i ett område som rör kroppsbudgeten varje vecka. Föreläsningarna är korta men innehållsrika. Min uppgift är att ta fram det viktigaste för att du ska kunna använda din begränsade uppmärksamhet till alla saker livet kräver.

Personlig reflektion 

En personlig reflektion från mig över hur kunskapen kan användas. Vad gör kunskapen för skillnad i mitt liv? Hur använder jag kunskapen till vardags?

Reflektionsfrågor

En reflektionsfråga till dig att fundera på utifrån dagens ämne. Att ha kunskap är viktigt, men vi måste göra den till vår för att kunna praktisera den. Refelktions-frågorna är till för att få dig att omvandla kunskapen från teori till praktik.

Live frågestund 

Den 25 april och den 14 maj kl 19 ses vi LIVE för att räta ut frågor som har dykt upp under kursen eller andra tankar som du vill dela med dig av. 

Samhörighet

Du har möjlighet att dela dina tankar i vår gemensamma facebookgrupp. Det är förstås frivilligt, men att lära tillsammans är en kraftfull upplevelse. Jag är också på plats i Facebookgruppen och besvarar frågor.

Livslång tillgång

Du har tillgång till kursinnehållet även efter kursens slut. Dessutom ses alla tidigare deltagare en gång i månaden för Förstå kroppsbudgeten LIVE där vi möts och samtalar om det som är aktuellt för dig just nu. 

Fem veckor, fem teman.

Varje vecka under kursen får du tillgång till föreläsningar, reflektion från Elisabet, reflektionsfrågor och praktiska övningar för ett tema. 

En illustration av en vågskål i balans som symboliserar kroppsbudgeten

Vad är kroppsbudgeten?

Vad är allostas, det jag kallar kroppsbudget? Jag går igenom hur kroppen skapar stabilitet genom förändring, hur kroppsbudgeten styrs och vilka olika system kroppen reglerar budgeten genom.

En illustration av en vågskål i obalans som synboliserar en kroppsbudget ur balans dvs allostatisk belastning

En budget ur balans

Vad händer när vår kroppsbudget går med underskott under lång tid? Vi förstår varför många tillstånd har liknande symtom och vad vi kan göra för att hjälpa kroppen hålla budgeten.

En illustration av en mitokondrie

Mitokondiernas roll

Mitokondrierna är cellernas energikraftverk och försvarare i ett. Alla delar av kroppsbudgeten möts på ett ställe: i mitokondrierna. Mitokondriernas hälsa är vår hälsa. Hur kan vi hjälpa mitokondrierna att må bra?

En illustration av en sol och en måne som synboliserar den cirkadiska rytmen

Kroppsbudgeten och sömn

Det är under sömnen cellerna utför reparationer och anpassningar. När sömnen fungerar är det lättare att hålla en kroppsbudget i balans. Vad kan vi göra för att stärka den naturliga sömn- och vakenhetsrytmen?

En illustration av ett huvud där hjärnan syns för att illustrera teorin om de konstruerade känslorna

Kroppsbudgeten och känslor

Biologi är väl en sak och känslor en annan? Nej, inte enligt teorin om de konstruerade känslorna. Teorin binder samman allt vi lärt oss om kroppsbudgeten med hur vi känslomässigt mår. Allt hänger ihop och det är logiskt också.

Om mig

Jag heter Elisabet Hammaburg.

2018 blev jag utmattad för andra gången. Det kändes som att jag var i ett neurovetenskapligt experiment och mitt eget huvud var platsen det utspelade sig på. Eftersom jag studerat biomedicin och neurovetenskap började jag leta kunskap för att förstå vad som händer. Den kunskapen vill jag dela med dig.

Elisabet Hammaburg 220213 modifierad.jfif
bottom of page