top of page
DALL·E 2023-07-10 14.33.05 - a woman sitting cross legged looking at a sun set in nature .

Förstå
kroppsbudgeten

Jag vet hur det är när hjärnan och kroppen inte fungerar som den brukar. När inget fastnat i minnet och det är som att gå i en dimma i hjärnan. Hur den förlamande tröttheten känns, den där varje steg är en utmaning.

 

Jag har också upplevt rädslan och förvirringen av att inte veta vad det är som hänt. Hur kan allt bara ändras över en natt? Ångesten och oron över att det alltid kommer att vara så här nu.

 

Jag förstår din längtan efter förändring. Vi letar alla efter verktyg och strategier för att må bättre. Jag tror att vi behöver börja med att förstå vad som har hänt. Genom att förstå vad som händer i kroppen när den blir överväldigad, förstår vi att symtomen är verkliga och inte något som bara finns i huvudet. Inte bara ger det oss verktyg för att må bättre, vi förstår också varför de fungerar. Det ger oss makt att själv äga både förklaring och vägen framåt.

Följ med mig på en kunskapsresa om att förstå kroppsbudgeten och hur den påverkar oss. 

Information om nästa omgång kommer snart.

Vill du bli den första som får veta? Skicka ett mejl så sätter jag upp dig på väntelistan.

Kursen är för dig som vill:

Få kunskap om hur kroppen styr energireglering och skapar balans.

Förstå konsekvenserna och symtomen när energiregleringen inte fungerar som den ska.

Inte bara vill få veta att vilka symtomen ÄR, utan HUR och VARFÖR de uppstår.

Få vetenskapligt grundade verktyg för att hitta balans i kroppen och i livet.

 

Embryonala stamceller

Detta ingår i kursen:

Föreläsningar

Kort djupdykning i ett område som rör kroppsbudgeten varje dag. Jag förmedlar mycket och djupt innehåll på kort tid. Min uppgift är att ta fram det viktigaste för att du ska kunna använda din begränsade uppmärksamhet till alla saker livet kräver.

Personlig reflektion 

En personlig reflektion från mig över hur kunskapen kan användas. Vad gör kunskapen för skillnad i mitt liv? Hur använder jag kunskapen till vardags?

Reflektionsfrågor

En reflektionsfråga till dig att fundera på utifrån dagens ämne. Att ha kunskap är viktigt, men vi måste göra den till vår för att kunna praktisera den. Refelktions-frågorna är till för att få dig att omvandla kunskapen från teori till praktik.

Samhörighet

Du har möjlighet att dela dina tankar i vår gemensamma facebookgrupp. Det är förstås frivilligt, men att lära tillsammans är en kraftfull upplevelse. Jag är också på plats i Facebookgruppen varje dag.

Livslång tillgång

Livslång (eller i alla fall så länge Facebook existerar) tillgång till alla videos, reflektioner och svar.

Sex dagar, Sex teman.

Under kursen släpps en föreläsning varje dag under fem dagar. Den sjätte kursdagen samlar vi ihop frågor och binder ihop säcken.

Kroppsbudget.png

Vad är kroppsbudgeten?

Vad är allostas, det jag kallar kroppsbudget? Jag går igenom hur kroppen skapar stabilitet genom förändring, hur kroppsbudgeten styrs och vilka olika system kroppen reglerar budgeten genom.

Sömn.png

Kroppsbudgeten och sömn

Det är under sömnen cellerna utför reparationer och anpassningar. När sömnen fungerar är det lättare att hålla en kroppsbudget i balans. Vad kan vi göra för att stärka den naturliga sömn- och vakenhetsrytmen?

Allostatisk belastning.png

En budget ur balans

Vad händer när vår kroppsbudget går med underskott under lång tid? Vi förstår varför många tillstånd har liknande symtom och vad vi kan göra för att hjälpa kroppen hålla budgeten.

Konstruerade känslor.png

Kroppsbudgeten och känslor

Biologi är väl en sak och känslor en annan? Nej, inte enligt teorin om de konstruerade känslorna. Teorin binder samman allt vi lärt oss om kroppsbudgeten med hur vi känslomässigt mår. Allt hänger ihop och det är logiskt också.

Mitokondia.png

Mitokondiernas roll

Mitokondrierna är cellernas energikraftverk och försvarare i ett. Alla delar av kroppsbudgeten möts på ett ställe: i mitokondrierna. Mitokondriernas hälsa är vår hälsa. Hur kan vi hjälpa mitokondrierna att må bra?

Frågor.png

Live frågestund

Sista dagen träffas vi live. Det finns möjlighet att ställa frågor, få svar och dela om vad vi tar med oss från kursen.

Om mig

Jag heter Elisabet Hammaburg.

2018 blev jag utmattad för andra gången. Det kändes som att jag var i ett neurovetenskapligt experiment och mitt eget huvud var platsen det utspelade sig på. Eftersom jag studerat biomedicin och neurovetenskap började jag leta kunskap för att förstå vad som händer. Den kunskapen vill jag dela med dig.

Elisabet Hammaburg 220213 modifierad.jfif
bottom of page